Szülész nőgyógyász
 
 
 
 

Várandós gondozás és szülésvezetés

Felkészítés szülésre, várandósságra

Az egészséges várandósság során végzett vizsgálatok

     Az első nőgyógyászati vizsgálat a menstruáció elmaradását követő 2-6 héten belül javasolt, mellyel együtt célszerű a rákszűrő, más néven cytológiai vizsgálatot is végezni a méhnyak daganatos folyamatainak kizárására. Továbbá fontos a várandós nő kórtörténetének részletes felvétele is (előző terhességek és szülések, családban öröklődő betegségek pl.: Down-kór, korábbi és jelenlegi egészségügyi problémák pl.: magas vérnyomás, allergia), amennyiben ez még terhesség előtti konzultáció formájában nem történt meg. Minden betegséget mérlegelni kell, mely a terhesség kihordását veszélyezteti, illetve komplikálja (pl.: cukorbetegség, vesebetegség).
     Az első ultrahang vizsgálatot ajánlott már ekkor elvégeztetni, így lehetőség nyílik bizonytalan menstruácios ciklus esetén a szülés várható idejének pontosabb meghatározására. A vérnyomás, testsúly, méh nagyságának, a méhszáj állapotának megítélése szintén a szakorvosi vizsgálat feladata része. A méh nagyságának megtapintásával a terhesség optimális fejlődése azonosítható.

Jó tudni !

     A pozitív terhességi teszt a nő szervezetében a terhesség folyamatának elindulását jelzi, azonban nem ad felvilágosítást a terhesség kor nagyságára és nem zárja ki a méhen kívüli terhesség lehetőségét sem. Ezért pozitív terhességi teszt esetén feltétlenül indokolt nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat, és a 6.-8 terhességi héten hüvelyi ultrahang vizsgálat.

     Nagyon fontos a laboratóriumi vizsgálatok elkezdése is: vércsoport vizsgálat (vércsoport összeférhetetlenség lehetősége), vérkép vizsgálat (vérszegénység-vashiány ), általános vizelet és üledék vizsgálat (húgyúti gyulladás ), véralvadási rendszer vizsgálata (vérzékenység szűrése a szülés előtt), máj-, anyagcsere-, vesefunkció vizsgálata, éhgyomri vércukor vizsgálat), wasserman vizsgálat (nemcsak szifilisz nemi betegség, hanem autoimmun betegségek szűrése is). A fogászati, belgyógyászati és EKG vizsgálatok minden terhesgondozás során kötelezőek.

 

Bejelentkezés vizsgálatokra

Várandósgondozás, nőgyógyászati vizsgálatok és ultrahangvizsgálat. Természetgyógyászati (nőgyógyászati panaszok) állapotfelmérés és terápiák Kérem kattintson ide!
 

 

     A későbbiekben a 28. hétig 4 hetente, 35. hétig 3 hetente, a 35. héttől hetente terhesgondozási vizsgálat javasolt. A magzati szívműködés vizsgálata, vérnyomás, testsúly, méh nagyságának, a méhszáj állapotának megítélése a szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat feladata ekkor is, a felmerülő problémák megbeszélése, és a laborvizsgálatok eredményének ellenőrzése mellett.

 

Természetes módszerek a szülészet-nőgyógyászatban - hírlevél

Cikkeinkben hónapról hónapra szülészet-nőgyógyászati témákról, valamint a hozzájuk kapcsolódó természetgyógyász által alkalmazott módszerekről adunk tájékoztatást és közérthető leírást.

A hírlevélre való jelentkezéshez kérem kattintson ide !

 

 

     A második ultrahang vizsgálat időpontja a 12-13. terhességi hét, ekkor történik a többek között a nyaki redővizsgálata. Ennek a kromoszóma rendellenességek korai felismerésében van jelentősége.

     A második harmad egyik legfontosabb vizsgálata az un. AFP vizsgálat, mely vérmintából történik (16. terhességi héten). A gerinczáródási betegségek, valamint a nyitott hátgerinc vagy az agykoponya fejlődési rendellenességeinek kiszűrésében van jelentősége, de segíthet a Down kór kiszűrésében is ( genetikai vizsgálat a szűrés hatásfokát fokozza). Ebből a vérmintából történik a fertőző májgyulladás (HbsAG) szűrése is.
A terhes az eredményről értesítést kap, mely után ugyancsak a fejlődési rendellenességek korai kiszűrését célozza a harmadik ultrahang vizsgálat, mely a 18-19. héten történik. A 28-30. hét között esedékes laborvizsgálatok: a vércukorterheléses vizsgálat (terhesség előtti cukorbetegség súlyosbodása, terhességi cukorbetegség kialakulása), vérkép-, májfunkció-, vesefunkció, illetve a vizelet ellenőrzés is. Bizonyos esetekben a vércsoport ismételt vizsgálatára is szükség lehet.

 

     A magzat megfelelő fejlődését hivatott ellenőrizni a negyedik ultrahang vizsgálat, a 30-32. héten. A harmadik terhességi harmadban (36-38. hét) ismét ellenőrizni kell a laborvizsgálatokat: a vérképet, vércsoportot, vizeletet, májfunkció-, vesefunkció vizsgálatot.


     A 36. héttől hetente történik a NST vizsgálat is, mely során a magzati szívműködés ás mozgások regisztrálása történik a fájástevékenység vizsgálata mellett.

 

     A 36. héttől célszerű a magzatmozgások számolása, ill. azok feljegyzése a magzat méhen belüli veszélyállapotának felismerésére. Ha azonos napszakban étkezés után, egy órás pihenő során a magzatmozgás szám hasonló eredményt mutat, akkor az egészséges magzati fejlődésre utal. Ha csökken a magzatmozgás szám, akkor mindig gondolni kell - veszélyek mellett, arra is , hogy alszik a magzat.

 

     A 36. héten kötelező vizsgálat még a hüvelyváladék tenyésztés is. Célja a B-streptoccocus baktérium infekció felderítése, mivel ez a lappangó fertőzés szülés közben fertőzést okozhat a magzatnál. Ha szűrővizsgálat pozitív eredményű, akkor kezelés szükséges.

 

     A magzat állapotának megítélésében segít a ötödik ultrahang vizsgálat a 38-39. terhességi héten. Célja a magzat méhen belüli elhelyezkedésének megállapítása, a méhlepény helyzetének és minőségének regisztrálása, illetve a magzat várható születési súlyának megbecsülése. Szövődmény esetén lehetőség van részletesebb vizsgálatok elvégzésére is, mint pl. a Flowmetria vizsgálat, mellyel a lepény és a magzat véráramlási viszonyait vizsgáljuk. A számított terminusban a terhesgondozó orvos dönti el az előzményi adatok alapján, hogy mikor tanácsos a kórházi felvétel.

 
 
Szülész nőgyógyász
 

Nőgyógyász  Szülész nőgyógyász bemutatkozás  Nőgyógyászati szűrővizsgálat  Nőgyógyászati vizsgálat
Természetgyógyász, méregtelenítő