Koraszülés megelőzés gyógynövénnyel orvosi kontroll mellett

A koraszülés megelőzése és csökkentése elsősorban a várandósságot gondozó szülész-nőgyógyász szakorvos kezében van.

A gondozás sikere a fenyegető koraszülés hüvelyi vizsgálat során történő korai felismerésétől és a hatásos tokolitikum ( =a várandósság során a 37. terhességi hét előtti fájástevékenységet csökkentő készítmény,másnéven méhizom lazító) alkalmazásától függ.

Az elmúlt évtizedben a koraszülések ellátásában kétségtelenül lényeges előrelépés következett be. Egy sor új készítmény került forgalomba, melyek jelentős mellékhatással is rendelkeznek.

Azonban azok a remények, melyek alapján a koraszülés gyakoriságát 7-8 % alá lehet szorítani, nem váltak valóra.

Az általában kevésbé ismert Bryophyllum fitoterápiás (fitofarmakon) termékeket már 1970 óta használják a szülészeti gyakorlatban Európában.

Bryophyllum

Az elmúlt 43 év gyakorlatában kiválóan bevált fitoterapeutikummal történt kezelés tapasztalatai széles körben is megismerésre javasoltak.

Dr. Világhy István 30 éves magánorvosi gyakorlatában a koraszülés gyakorisága a Bryophyllum bevezetése után drasztikusan 1,07%-ra esett vissza 6,2 %-ról.

Az országban tudomásom szerint másodikként,szülész-nőgyógyász szakorvosi munkám során már 5 éve használom a készítményt a várandósgondozás során. A gyakorlatai eredményeim a koraszülések csökkenése tekintetében a fentivel csaknem azonosak.

A készítmény használata javasolt a következő esetekben:

  1. a várandós panaszai a 37. terhességi hét előtt a túl gyakori fájásokról (köznyelvben hasi keményedések, hasi befeszülések)
  2. ikervárandósságok során már a 20. terhességi héttől javasolt panaszmentes esetben is (A Bryophyllum használatával az ikervárandósság döntő többségében a 37. terhességi hetet sikerült és sikerül elérni,ezáltal a koraszülést megelőzni.)
  3. kórosan sok magzatvíz (polyhydramnion)
  4. méhnyakelégtelenség (=insufficientia cerv. uteri)
  5. méhszájzáró műtét (=cerclage) előtt és után
  6. koraszülést megelőző hüvelyi pesszárium használata mellett
  7. idő előtti méhszájérés (csak nőgyógyászati hüvelyi vizsgálattal zárható ki !)
  8. előzményben koraszülés ( már a 20. terhességi héttől javasolt panaszmentes esetben is)
  9. előzményben középidős vetélés(ek)
  10. ismeretelen eredetű terhesség alatt jelentkező vérzés (fontos ilyenkor kivizsgálás keretében minden más kóros terhességi állapotot kizárni!)

Az alkalmazott Bryophyllum egy fitoterápiás készítmény, mely a Bryophyllum daigremontiánum, valamint Bryophyllum calycinum gyógynövények leveleinek vizes kivonata. A növény India, Madagaszkár és Nyugat-Afrika területein is megterem, és az ottani népi orvoslásban, mint elfogadott gyógyszer ismert régóta.

A Bryophyllum hatásmechanizmusának sajátossága, hogy a fájásoknak a méhszájra való hatása vagy megszűnik, vagy pedig lényegesen lelassul.

A Bryophyllum jól tolerálható készítmény, mellékhatások (pl.: testszerte viszektés) nagyon ritkán fordulnak elő.

A két előbbi állítást a saját orvosi gyakorlatom is igazolja.

Meg kell említeni, hogy a Bryophyllum mellett életmódtanácsokra mindenképp, kiegészítő kezelésre pedig szükség lehet (pl.: hüvelyi fertőzés megelőzése vagy kezelése, pesszárium alkalmazása, méhszájzáró műtét).

Ahhoz, hogy a készítménnyel minél jobb és hatásosabb eredményt érjünk el a várandósgondozás során nemcsak egy rizikófelmérő kérdőív kitöltése,a kórelőzmény felvétele, kóros terhességi állapotok kizárása,hanem hüvelyi vizsgálat keretében a méhszáj állapotának ellenőrzés is szükséges.

Ez utóbbi a legfontosabb, mivel a kezelést már a méhszáj idő előtti érési folyamatának tapintása esetén javasolt elkezdeni. A méhszáj idő előtti érése pedig ultrahang vizsgálat során nem ábrázolódik, csak a következő stádium, amikor már meg is rövidült.

A külföldről történő beszerzés legfőbb hátránya, hogy akár 1-2 hét is eltelhet a készítmény kézhez vételéig.

Azonban a koraszülés gyanújának felállítása után a Bryophyllum használata minél előbb javasolt az egyénileg megállapított adagolásnak megfelelően az életmódtanácsok betartása mellett.

A készítménnyel kapcsolatos tovább információk átadása nőgyógyászati konzultáció vagy vizsgálat keretében lehetségesek.

Bryophyllum