Természetes alapú pesszáriumok méh, húgyhólyag- és hüvelysüllyedés kezelésére

A természetes alapanyagú pesszárium egy természet közeli megoldást ajánl azon nők részre, akik a különböző típusú méh-,húgyhólyag, hüvelysüllyedés miatt panaszokat éreznek. A pesszáriumok alapanyaga a tengeri szivacs. (Természetes kúpok, krémek, pesszárium fejezet)
Használata már az ókortól ismert. Ezek az ultrakönnyű pesszáriumok kevésbé irritálók, mint a hagyományos műanyagból készülők, és sokkal kevésbé invazívak, mint a sebészeti megoldások. Könnyű a behelyezésük, a tisztításuk és kényelmesek és olcsóbbak a költségei összehasonlítva a hagyományos pesszárium terápiák árával.

szivacs pesszarium

A női nemi szervek süllyedéses megbetegedéseinek kezelésére szolgáló pesszáriumok nagyobb méretűek és erősebb tartásúak, mint a természetes alapú tamponok. Az összes tengeri szivacs teljesen természetes alapú, vegyszereket, dioxint vagy szintetikus rostokat nem tartalmaznak. Ekonomikusak,könnyen használhatók, nem szennyezett vizeken gyűjtik őket össze.

Használata nemcsak méh-,húgyhólyag, hüvelysüllyedés miatt jelentkezőknek javasolt, hanem megelőzés céllal a gyermekágyasoknak, valamint versenyszerűen (pl.: atlétika) , kedvtelésből (pl.:futás) vagy foglalkozás miatt (pl: katonaság) sokat és erőteljesen sportoló nőknek is ajánlott.Tekintettel, hogy mindennapos használatuk javasolt, ezért 1-3 hónap között van használhatóságuk határideje, a süllyedéses megbetegedés súlyosságától függően.

Behelyezés és Méret

Vízzel érdemes megnedvesíteni a pesszáriumot, majd kinyomva a felesleges vizet, nagyon puhává válik és kisebb nagyságúvá nyomható össze. Szükség esetén a tengeri szivacs ollóval vágható is, így kialakítva a méretet. Ha azonban a mérete vágás után túl kicsi a tengeri szivacs, akkor egynél több is használható egyszerre.

A hüvelybe történ felhelyezést elősegítik a síkosító anyagok használata. Javasolt a természetes anyagok használata (pl: olíva olaj, szőlőmag olaj), melyek nem károsítják a pesszárium tartósságát. Figyelemre méltó továbbá a tiszta shea dió vaj és a vad yamszgyökér olajának keveréke. A yamsz gyökér olaja a népgyógyászati megfigyelések alapján a női hormonális működést támogatja összetevői által ( a progeszteron hormon működését javítja). A Shea dió vaj A- és D- vitaminokban gazdag nem tartalmaz mesterséges összetevőket és tartósítószereket. Shea vaj fel használható , mint egy hidratáló krém zuhanyzás után az egész testre, továbbá a száraz , bereped bőrt puhává és rugalmassá teszi . A borsó méretű cseppet a hajra is lehet használni ,valamint masszázs során is beválik.

Tisztítás

A legkedveltebb módszer a tisztításra egy csepp teafaolaj meleg vízben feloldva. A teafaolaj természetes fertőtlenítő és az egész nap használt pesszárium tisztítására megfelelő. Másik lehetőség a természetes szappanok használata , melyek a hüvely pH-t csak rendkívül ritkán borítják fel, ellentétben a szintetikus készítményekkel.

Az estek egy részében szükség lehet orvosi szilikon pesszáriumokra is. Legismertebb típusa a kockapesszárium. (Természetes kúpok, krémek, pesszárium fejezet)

Pesszárium